Pohanku, víno nebo čokoládu?

Co dáte dnes dobrého vašim cévám? Pohanku, víno nebo čokoládu? Nebo snad ještě něco jiného?

Pokud máte vysoký krevní tlak nebo jiné problémy s cévami, tak jste už určitě dostali doporučení nezapomínat na tzv. vitamín P.   Jsou to látky označené chemiky jako bioflavonoidy a nejznámější z nich je rutin.

A co vás napadne, když se řekne rutin? Jasně, pohanka. Té jsem v loňském roce snědla pytel. Proč? Kvůli rutinu? Ne. Ale proto, že  ji odmalička jako málokdo miluji.

Poprvé jsem se s pohankou setkala, když jsem byla jako malá holka s rodiči ve skanzemu v Rožnově pod Radhoštěm a její vůně i chuť mi naprosto učarovaly. 

Časem přišla i další setkání s pohankou: nejenom jídlo, i čaj z kvetoucí natě, kterou jsme si pěstovali na záhonu u domu. Dozvěděla jsem se totiž, že sušená nať obsahuje mnohem více rutinu, a tak jsem ji sušila naší babičce do Ostravy a doma jsme ji pili taky.

Rutin je pro zdraví opravdu velkým přínosem:

  • Chrání vitamín C před oxidací, napomáhá jeho vstřebávání a působení v těle;
  • pomáhá snížit propustnost kapilár při vysokém krevním tlaku1 tím, že snižuje jejich křehkost a zvyšuje pružnost cév;3
  • udržuje správnou konzistenci krve;6
  • tím, že podporuje zdraví cév omezuje v nich ukládání cholesterolu;
  • pomáhá při léčbě a zmirňování některých otoků;1
  • urychluje hojení ran;7
  • má protizánětlivé účinky;7
  • je skvělý pro prevenci i léčbu hemeroidů7
  • a také pomáhá při bolestech nohou u lidí, kteří mají křečové žíly.2

Zajímavé, viďte?

A pak začaly pomalu přibývat další informace:

  • Tepelnou úpravou se rutin v pohance ztrácí.
  • Listy a nať pohanky obsahuje rutinu více než plody.
  • Pohanka není jediným zdrojem rutiny.
  • Rutinu je v pohance méně, než si myslíme.

Tak a je to tady!

Kdo by chtěl spoléhat na rutin obsažený v pohance, musel by udělat pár drobných změn v její přípravě.

Jaké?

  • Používat pohanku loupanou za studena.
  • Nevařit ji dlouho a prudce. A nebo ji nevařit vůbec. Jde to? Jde. Pohanku večer propláchnu, namočím a ráno smíchám s ořechy
    a s ovocem. Nebo zaliji pohanku horkou vodou, dám pod peřinu nebo ještě do jiné větší nádoby s horkou vodou – a pak stačí počkat, než pohanka změkne.  
  • Pohanku loupanou zastudena nebo neloupanou můžeme doma klíčit. Natě obsahují rutinu více než semena. Pár cm dlouhé výhonky se dají používat zasyrova jako zeleninový posyp.
  • Můžeme si nať vypěstovat na zahrádce třeba na čaj. (A zase platí: Čím více tepla při přípravě, tím méně rutinu.)

A teď vám možná vrtá v hlavě: Opravdu není pohanková kaše jediným a plnohodnotným zdrojem rutinu, jak se často prezentuje?

Počítejte se mnou:

Uvádí se7, že doporučená denní dávka rutinu je u dospělých osob 60 až 100 mg a už 50 mg rutinu denně pomáhá výrazně stabilizovat strukturu krevních vlásečnic.6 Dětem se doporučuje denní příjem 20 až 60 mg rutinu.

Jak se zásobit rutinem a postarat se o zdraví cév?

Obsah rutinu v semenech pohanky je podle různých zdrojů jen od 8,8 mg do 20 mg na 100 g. A připočítejme ještě ztráty vznikající tepelnou úpravou. V ideálním případě by bylo třeba uvařit si denně kilo pohanky. A to nedá ani ten největší milovník pohankových pokrmů, jaký jsem já.  

V květech a listech pohanky je obsaženo rutinu více: až 400 mg na 100 g sušiny. Některé  zdroje ale uvádějí mnohem méně5  a v čerstvých natích je rutinu samozřejmě ještě méně a k tomu připočítejme i ztráty způsobené zahřátím.

Zato třeba taková paprika obsahuje rutinu 20x vice jak pohanková semena: 170 mg na 100 g, sušená arónie dokonce 40x vice: 340 mg rutinu a pozor, v půl šálku fialkových kvítků se skrývá 500 mg rutinu, ale o tom spíše až na jaře, že? Teď je aktuální právě ta arónie.

Výborným zdrojem rutinu je i černý rybíz, lesní plody, šípky, broskve, zralé kiwi,  jablka a rajčata (hlavně jejich slupky), chřest, kapary  a mnohá další  zelenina, ovoce i koření. A taky kvalitní čokoláda. Mňam. V šunce rutin nehledejte. Bioflavonoidy jsou látky, které se přirozeně vyskytují v rostinách. Ty si jej vyrábějí jako ochranu před UV zářením a různými chorobami.7 A víno? To nepiji ze zásady.

Takže když to všechno dáme dohromady a k pohankové (nebo i jiné) kaši přidáme pořádnou porci zeleniny nebo ovoce, občas se napijeme hroznového moštu  nebo bezkofeinového zeleného čaje a třeba si i smlsneme na kousku nějaké kvalitní čokoládky, tak bychom mohli  být rutinem dobře zásobení.

Proč to udělat? Protože s rutinem máme šanci mít zdravější a pružnější cévy v srdci, mozku, ledvinách, prostě v celém těle a vyhnout se tak mnoha problémům.

PS: A nezapomeňte si teď na zimu nasušit nebo zmrazit plody arónie, tam se to rutinem jenom hemží.

PPS: Bylo pro vás dnešní povídání užitečné? Jestli ano, dejte mu svůj like a sdílejte dále.

PPPS: A jestli chcete mít zdraví svých cév opravdu pod kontrolou, sáhněte i po ARGI+. Kromě velké dávky bioflavonoidů (včetně rutinu) ve formě výtažků z ovoce obsahuje každá porce i 5 g aminokyseliny s názvem L-arginin, která také přirozeným způsobem podporuje zdraví celého kardiovaskulárního systému a zpomaluje stárnutí organismu.

Díky Argi+ vaše cévy omládnou.

S Argi+ vaše cévy omládnou snadněji než s pohankou.

1 Wikipedie – flavonoidy

2 Wikipedie Rutín

3 Wikipedia.org – Rutin

4 www.akv.sk

5 Video MUDr. Bukovský, od 15. minuty

6 www.vitaminybezcenzury.cz-rutin

7 core.ac.uk Bc. Píšťková, M.: Obsah rutinu ve vybraných odrůdách bezu černého. Diplomová práce, VUT Brno, 2011.

Napište si o e-book zdarma:

Volné radikály, antioxidanty a já

Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov "volné radikály" a "antioxidanty". 

Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.

Bronya

Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?

Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.

Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.

Děkuji Vám za Vaši důvěru.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • E-booky zdarma

    Těší mě, že navštěvujete můj blog.
    Jako poděkování jsem pro Vás připravila dva elektronické sešitky –  e-booky, o které si můžete napsat tady:
    https://zdraveji-bronya-gill.cz/zdarma/

  • Oblíbené
  • Přečtěte si také:
  • Archivy
  • Rubriky