Mezinárodní den milovníků banánů

O víkendu jsem měla svátek. 27. srpna byl totiž Den milovníků banánů, a já mezi ně určitě patřím. Miluji banány malé, velké, tlusté, hubené, červené, žluté, oranžové i zelené, ale nejlepší ze všech jsou takové maličké světle žluté, pěstované na svazích Kilimandžára. 

Při cestách po Tanzánii jsou banány skvělá volba. Je to hygienicky balené výživné jídlo, které obsahuje spoustu minerálů a vitamínů.

Ještě nikdy se mi nepřejedly. Jsou lahodné jako ovoce a jsou chutné i uvařené, třeba v polévce z jednoho mého oblíbeného stánku v Moshi pod Killimandžárem. Miluji také banánovou kaši matoke s fazolovou omáčkou nebo banány smažené.

Při pomyšlení na smažené plantainy, tzv. zeleninové banány, které rostou na banánovníku bylinném, se mi sbíhají sliny a moje vzpomínky míří k vánočním obědům s dětmi v dětském domově v Kahe. To se banánů smaží pravidelně celý kotel. I černé sušené banány a místní banánové chipsy bez přidaného cukru jsou senzační.

Prostě banán je banán a vůbec se nedivím, že je jeho milovníkům věnovaný i mezinárodní svátek.

Banány jsou dobrá volba pro naše zdraví. Encyklopedie léčivých potravin uvádí, že jsou to jedny z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na naší planetě.

Sacharidy se v zelených banánech vyskytují převážně ve formě škrobů, které se při zrání mění na jednodušší cukry. Zároveň mají banány významný obsah vitamínu C, B1, B2, E a kyseliny listové, jsou bohaté na minerály, zvláště hořčík, draslík a železo. A vláknina, kterou banány obsahují, nejenom že snižuje cholesterol a zklidňuje střeva, ale je i pochoutkou pro naše střevní bakterie.  

A co ještě?

Banány jsou doporučovány lidem s chorobami srdce a oběhové soustavy, protože obsahují skvělý poměr draslíku a sodíku, což zabraňuje rozvoji arteriální hypertenze, arytmie, mrtvice a dokonce i rakoviny.

Banány obsahují významné množství hořčíku, a to zpomaluje postup arteriosklerózy a snižuje riziko infarktu myokardu.

Banány jsou spolu s kukuřicí a rýží skvělou potravinou pro celiaky, a také účinně pomáhají dětem i dospělým při průjmech.

Banány alkalizují krev, a to pomáhá neutralizovat a odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou, která způsobuje dnu a dnovou artritidu.

Banány jsou doporučovány při dietě s nízkým obsahem sodíku, například při otocích způsobných problémy srdce nebo ledvin, při břišní vodnatelnosti nebo při cirhóze.

Banány nemají vysoký glykemický index a jejich cukry se vstřebávají pozvolna, přesto by to s nimi neměli diabetici přehánět, aby nepřekročili povolené množství sacharidů.

U nás kupované banány nemají tu pravou chuť, ani neobsahují tolik výživných látek jako ty v mé milé Tanzánii, v Ekvádoru, Kostarice nebo třeba na Filipínách. Byly trhané nezralé a putovaly přes půlku světa, přesto i ony mají něco do sebe. Dají se z nich udělat skvělé moučníky, koktejly i domácí zmrzlina.

A pokud byste chtěli úplně zdravou mňamku, udělejte si koktejl z mandlového mléka, zralých banánů a z koktejlu v prášku Forever Lite Utra vanilkového nebo ještě lépe čokoládového. Je to koktejl plný chutí, vitamínů a minerálních látek a je skvělou volbou pro snídani nebo večeři. Já si ho ještě zdobím malinami (třeba i mraženými) nebo borůvkami a opravdu nemá chybu. Je lahodný a zasytí. Chtěli byste vyzkoušet? Lite Ultra je jedním z mých nejoblíbenějších produktů z Foreveru a jeho kombinace se zralými banány a mandlovým mlékem opravdu nemá chybu. Vyzkoušejte.

Forever Lite Ultra si můžete objednat tady: čokoládový, vanilkový

Přeji vám dobré pochutnáníčko a pevné zdraví.

PS: Jestli moje povídání splnilo vaše očekávání, dejte mu svůj lajk a sdílejte s přáteli.

PPS: A jestli si chcete udělat s dětmi můj malý banánový testík, mrkněte se tady.

Zdroje informací: PAMPALONA-ROGER, George: Encyklopedie léčivých potravin. Advent-Orion, Praha 2005. ISBN 80-7172-542-0

Upozornění: Informace uvedené v tomto článku nejsou lékařskými doporučeními. Při zdravotních potížích se obraťte na svého lékaře.

Foto vlastní

Napište si o e-book zdarma:

Volné radikály, antioxidanty a já

Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov \"volné radikály\" a \"antioxidanty\". 

Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.

Bronya

Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?

Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.

Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.

Děkuji Vám za Vaši důvěru.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Rubriky
  • Už jsou čtyři – přibyl nápoj s mangem
  • Přečtěte si také:
  • Archivy
  • Cesta ke každodenní svěžesti
  • Klikni na obrázek
  • Balíček nejoblíbenějších produktů
  • Po náročném dni
  • Aloe vera gel bez konzervačních látek, lepku a cukru
  • E-booky zdarma

    Těší mě, že navštěvujete můj blog.
    Jako poděkování jsem pro Vás připravila dva elektronické sešitky –  e-booky, o které si můžete napsat tady:
    https://zdraveji-bronya-gill.cz/zdarma/

  • Zubní gel bez fluoru
  • Energie nejenom pro sportovce