Setkání s olivami, olivovníky a lidmi

Zase jsem v Anglii u dcery a když mám volno, dělám to, co bych si doma nemohla dovolit – zajdu se jen tak podívat do obchodů.

Včera mě v domácích potřebách zaujala prkýnka na krájení zeleniny. Nádherná. Tvrdá a příjemná na dotyk,  vyrobená z olivového dřeva. Každé z nich vykreslila příroda jinak.

Miluji olivovníky a tak jsem se po cestě domů zastavila u jednoho z nich, mladého stromku na rohu ulice – a také jsem nezapomněla jít si olivy koupit. Nejraději mám ty černé sušené, ale miluji i zelené a nakládané olivy.

Taky byste si na nich smlsli?

Z vlastní zkušenosti vím, že se lidé dělí do dvou táborů. Jedni olivy milují a druzí je (zatím) nenávidí. Neznám nikoho, kdo by z toho prvního tábora přešel do druhého, naopak znám několik lidí, kteří se po otřesném zážitku z ochutnání první olivy přece jenom časem zařadili mezi milovníky těchto zvláštních plodů.

Poprvé jsem se setkala s olivami už hodně hodně dávno. Taťka mi je přivezl z Řecka se slovy: „Stejně ti nebudou chutnat, tak si je pak rád sním.“  Nechutnaly. Ale vrátit je, když je to dárek z takové dálky? To ne. A tak jsem je po kouskách ochutnávala a ochutnávala a pak mi najednou, možná trochu natruc, zachutnaly.

Našim dětem, když byly malé, jsem cestu ulehčila tím, že jsem jim je umyla a dávala po malých kousíčkách, až si na ně postupně zvykly.

Olivy jsou „návykové“ a já si časem zamilovala všechno, co k nim patří.

Stromek olivovník, když je mladý, je docela nenápadný. Ale pokud jste někdy viděli staré olivovníky, jistě se rázem zařadily mezi vaše oblíbené stromy, je to tak? Různě pokroucené a vykotlané působí dekorativně až tajemně, zvláště když si člověk uvědomí, jak dlouho rostly a co se všechno v jejich okolí odehrálo. Každý z nich má svůj vlastní příběh. Kdyby tak mohl vyprávět!

Olivovníky jsou velmi houževnaté, a tak jim ani požár neuškodí. Požár ne, žel naše české mrazy nesnesou a tak je třeba se za nimi vypravit do teplejších, subtropických krajin: do Španělska, Řecka, Itálie nebo na Kypr.

Krásné setkání jsem prožila v Maroku v pohoří Atlas. Představte si: Vesnička na kopci přístupná jen kamenitou stezkou, která stoupá prudce vzhůru. Nejdříve ale musíte přejít v údolí po kládách horskou říčku a cestou nahoru občas zdolat i nějaký větší balvan. A všude kolem rostou olivovníky, které jsou zavlažované důmyslným systémem kamenných kanálků.

Když jsme došli nahoru do vesnice, byla liduprázdná. Všichni včetně malých dětí totiž sklízeli olivy. Muži rozkládali pod stromy plachty a plody klátili, ženy je sbíraly a děti s malými košíčky hledaly ty zakutálené. Ani olivka nepřišla nazmar. A mezi prací si sedli, aby se napili a dali si placky s úžasným olivovým olejem. I my jsme mohli ochutnat a byl to nezapomenutelný zážitek. Tam jsem si koupila do své petky ten nejúžasnější olivový olej, jaký jsem kdy ochutnala.

A když i teď po několika letech jím olivy nebo cítím na jazyku chuť olivového oleje, tak mi to připomene všechna setkání s olivovníky i milými lidmi kolem nich.

A proč doporučuji olivy i vám?

Jsou výborné pro zdraví. Dodají tělu potřebné minerály, zvláště vápník s hořčíkem a železo. Protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny, mají vysokou biologickou hodnotu. Obsahují také velké množství provitamínu Avitamíny B a E. 1 Látky obsažené v olivách zbavují tělo volných radikálů a podporují ledviny v jejich boji s různými „jedy“.2

Pár oliv důkladně rozžvýkaných před jídlem zlepšuje trávení, protože zvýší hladinu žaludečních šťáv. Paradoxně by se tak mohlo ulevit těm, které pálí po jídle žáha. Vyzkoušíte?

Olivy svým obsahem omega-3 mastných kyselin konkurují rybímu tuku.  Protože obsahují i hodně vlákniny, tak ten, kdo je pravidelně jí, netrpí zácpami. Navíc olivy zasytí a přesto nemají vysokou kalorickou hodnotu: 100 g oliv představuje jen 150 kilokalorií, černé olivy ještě méně.

Pravidelná konzumace oliv také upravuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržovat zdravé srdce a cévní systém.

Černé olivy mají ještě i spoustu dalších výhod. Jsou to totiž olivy dozrálé. V slupce mají velké množství rostlinného barviva. A sušené černé olivy jsou asi tou nejlepší volbou, i když na jejich chuť si musí kolikrát zvykat i milovníci zelených oliv.

A tak jezte olivy! Pomohou vám udržet vaše zdraví i čilou mysl.

Bavilo vás tohle povídání? Dejte mu svůj lajk a přihlaste se do skupiny fb stránky Zdravěji. Najdete tam lidi, kteří touží žít zdravěji a lépe.

Nemáte rádi olivy, nechutná vám ani olivový olej a přesto byste rádi využili jeho přínosu pro zdraví?

Objednejte si Forever Arctic Sea. Tyhle kapsle, které byly vyrobeny s ohledem na přírodu, obsahují patentovanou směs čisté omega-3 rybího a olivového oleje a olej z kalamarů. Poskytnou vašemu tělu látky potřebné zvláště pro zdraví srdce, mozku a očí.  Mají přírodní citrusovou příchuť.

Pokud potřebujete vědět více, napište.

Zdroje informací uvedených v článku:

1www.webnoviny.sk

2www.magazinzdravi.cz

www.magazinzdravi.cz/olivy

Zdroje obrázků:

pixabay.com

foreverliving.com

Upozornění: Informace uvedené v článku nejsou lékařským doporučením. Při zdravotních problémech je třeba poradit se s lékařem.

Napište si o e-book zdarma:

Volné radikály, antioxidanty a já

Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov \"volné radikály\" a \"antioxidanty\". 

Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.

Bronya

Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?

Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.

Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.

Děkuji Vám za Vaši důvěru.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Rubriky
  • Už jsou čtyři – přibyl nápoj s mangem
  • Přečtěte si také:
  • Archivy
  • Cesta ke každodenní svěžesti
  • Klikni na obrázek
  • Balíček nejoblíbenějších produktů
  • Po náročném dni
  • Aloe vera gel bez konzervačních látek, lepku a cukru
  • E-booky zdarma

    Těší mě, že navštěvujete můj blog.
    Jako poděkování jsem pro Vás připravila dva elektronické sešitky –  e-booky, o které si můžete napsat tady:
    https://zdraveji-bronya-gill.cz/zdarma/

  • Zubní gel bez fluoru
  • Energie nejenom pro sportovce