Jíte maso? A přemýšleli jste už někdy o tom, co by se změnilo, kdybyste začali jíst méně masa, zato více ořechů? Jestli ne, hurá do toho. A jestli už jste někdy o tom uvažovali, je načase vyzkoušet to také. Jenže…. Ořechy jsou čím dál dražší a možná se ptáte, kde na ně vzít peníze. Kde? Můžete přece ušetřit peníze tím, že budete kupovat méně masa. Jeho ceny se ostatně také stále zvyšují.
A proč bychom měli zařadit ořechy do svého jídelníčku?
Byla provedena studie1, která ukazuje zajímavé výsledky: Každý rok zemře zhruba 15 krát více lidí, kteří nejedí dostatek ořechů než těch, kteří se předávkovali heroinem a dalšími nelegálními drogami. Tak tohle přirovnání se mi líbí. Na drogy totiž nejsem zvědavá. A na ořechy? Na ty jsem, žel, líná. Najdou se ještě další studie, které by mě přesvědčily udělat něco s mou leností hodit sáček ořechů do košíku nebo naloupat si ty, které mám ve skříni? Najdou. Podívejte:
Studie PREDIMED2: Více než 7 tisíc žen i mužů, kteří měli vysoké riziko kardiovaskulárních chorob, bylo nahodile rozděleno do různých stravovacích skupin a vědci sledovali jejich stav. Lidem z jedné skupiny bylo doporučeno, aby jedli více zeleniny, ovoce a ořechů. Ale víte, jak to s takovými doporučeními bývá. A tak se vědci rozhodli, že každý z této skupiny bude týdně dostávat čtvrt kilogramu ořechů zdarma. Tím byl zdvojnásoben jejich denní příjem ořechů z 15 na zhruba 30 gramů. 3 dkg? To opravdu není moc. Stačí to? Podívejte se, co se stalo:
Ze studie vyplynulo, že kdyby každý z obyvatel Spojených států přidal do svého jídelníčku 4 mandle, vlašské a lískové ořechy denně, bylo by v USA každý rok o 89 miliónů případů mrtvic méně. A u nás? Nejspíše i u nás platí, že pokud začneme chroupat denně alespoň 3 dkg – slovy (tři dekagramy!) ořechů, sníží se riziko mozkových mrtvic na polovinu.
Stojí to za to?
Upozornění: Popsané informace jsou podnětem ke zdravějšímu životu a nemají nahradit lékařskou péči.
Nabídka: Přidejte se do naší skupiny na fb stránce Zdravěji a získávejte pravidelné informace o tom, jak žít zdravěji a lépe.
1Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012; 380(9859): 2224-60. In: GREGER, Michael: Jak nezemřít. Noxi, Bratislava 2017. ISBN 978-80-8111-390-1, str. 361.
2 Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013; 368(14): 1279-90. In: GREGER, Michael: Jak nezemřít. Noxi, Bratislava 2017. ISBN 978-80-8111-390-1, str. 363.
3 Tamtéž
Napište si o e-book zdarma:
Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov \"volné radikály\" a \"antioxidanty\".
Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.
Bronya
Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?
Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.
Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.
Děkuji Vám za Vaši důvěru.