Je mnoho druhů ovoce, které usiluje o naši pozornost. Kdybyste si mohli vybrat jen jedno z nich, které by to bylo?
Doufám, že se borůvky, maliny a angrešt neurazí, já volím jablko. Je pro mě královnou mezi ovocem.
Možná si řeknete: „Jenom obyčejné jablko.“ Ale jabloně se pěstují už celá tisíciletí. Nesměly chybět v královských zahradách ani u prostých domků. Dnes se ve světě sklidí ročně více než 50 miliónů tun jablek a existuje kolem 35 tisíc různých odrůd.
Největšími milovníky jablek jsou podle statistik Holanďané. Snědí ročně na osobu zhruba 50 kg. A my? Jen 24 kg jablek za rok.1 To jsou v průměru dvě kila za měsíc, asi půl menšího jablka denně (včetně těch, které se vypijí v džusech). To je málo.
Když si představím, jak si teď někteří z nás užíváme jablek naplno (syrových, pečených v županu, žemlovku, záviny, kompoty, pyré i jiné dobroty), tak mi vychází, že jiní si do jablka ani nekousnou. Možná vzali vážně pohádku o Sněhurce. Nebo se řídí heslem: „Stačí jeden lékař denně a nepotřebujete jablko.“
Ale tak to není. Tohle pořekadlo správně zní: „Stačí jablko denně a nepotřebujete lékaře.“ Nebo raději dvě jablka. A nebo ještě lépe tři.
Proč? Tady jsou argumenty, které rozhodly při mím pomyslném hlasování o královnu ovoce:
Jablko je symbolem svěží přirozené krásy. Konzument česneku se pozná podle česnekové vůně, pravidelný konzument jablek pozná podle toho, že mu po jablkách voní kůže a vlasy.2 A to je příjemné zjištění, ne?
Uvádí se3, že hlavní příčinou onemocnění a úmrtí lidí v USA je strava – a konkrétně to, že lidé nejí dostatek ovoce. Může i nás nedostatek ovoce ohrozit? Ano, ale jablka tento problém s přehledem vyřeší. Jsou naším nejběžnějším ovocem.
Navíc má jablko spoustu dalších předností. Posuďte sami:
Každodenní konzumace jednoho jablka ráno a jednoho jablka večer očišťuje a regeneruje organismus.4 Zásobuje nás živinami, vitamíny, odstraňuje z těla toxické látky. Zlepšuje zdraví i náladu a zpomaluje stárnutí. Vnitřní stárnutí, na první pohled neviditelné, které se projeví navenek na kůži, vlasech, zářivém úsměvu a duševní pohodě.
Jablka působí už v ústech. Při kousání a důkladném žvýkání posilují dásně, odstraňují plak ze zubů, desinfikují ústa a čistí jazyk, kde jsou uloženy chuťové pohárky. Jazyk si rád zamlaská, když mu jablka nabídnete. V různých odrůdách jablek je přece tolik různých chutí!
A pokud se vám dnes kousat zrovna moc nechce nebo kousat nemůžete, tak si svou denní porci jablek můžete vypít. Jablka stačí rozmixovat s trochou vody a přídavkem nějakého aromatického ovoce. Není to tak moc prospěšné jako kousání jablek, ale je to lepší než jablečný mošt. Lisováním a filtrací přichází totiž jablečný mošt o vlákninu a to je škoda. Vláknina jablek obsahuje pektin a ten podporuje vylučování toxinů ve střevech. A na jablečnou vlákninu jsou navázány i další tělu prospěšné látky.
Navíc je jablečná vláknina, která je obsažená v celých jablkách nebo v mixovaných nápojích, potravou pro užitečné střevní bakterie a zabraňuje rychlému vstřebávání cukru do krve. Díky ní se glykemická křivka tolik nerozhoupe a cukr se uvolňuje postupně.
Jablka jsou proto prevencí cukrovky, hojné pití moštů může naopak vznik cukrovky podpořit.
Jablka čistí a desinfikují nejenom ústa, ale i celou trávicí soustavu, hltan a jícen nevyjímaje. Pokud jste zahlenění, trápí vás chrapot nebo kašel, vyzkoušejte pití teplého (ne vařeného, pouze ohřátého) nápoje z jablek s citrónem. Rozpouští hleny.
Jablka zlepšují trávení a pomáhají při žaludečních, střevních i kožních potížích, zvláště u dětí. Čistí střeva, podporují peristaltiku i střevní mikroflóru, jsou prevencí zácpy a zlepšují stav konečníku při problémech s hemeroidy.
Syrová jablka jsou plná enzymů, které ulehčují trávení a šetří vaši slinivku. (Spolu s předchozí informací o vláknině jistě diabetici zajásají. Ale pozor, stálým šlechtěním se zvyšuje obsah cukru v jablkách a tak by si měli vybírat odrůdy, které jsou pro ně vhodné.)
Pravidelná konzumace jablek uděá dobře i vašim játrům a žlučníku. Z jablek na jídelníčku se radují také ledviny, močový měchýř, slezina a srdce. Prostě celý člověk. (O tom někdy příště.)
A tady je už jenom výčet některých jejich dalších předností:
Jablka jsou prostě moje srdeční záležitost.
Jsou skvělá syrová, pečená, můžeme z nich uvařit kompot nebo udělat čaj z jablečných slupek. Místo bonbónů dejme (nejenom) dětem křížaly. Z jablek můžeme připravit spoustu dobrého jídla. Miska jablek každý den prospívá dětem i dospělým, nemocným i zdravým.
S jablky prostě můžete žít zdravěji.
Zaujal vás článek? Dejte mu dole lajk a pošlete dál.
Chcete se stát členy naší uzavřené fb skupiny a získávat další tipy, jak žít zdravěji? Přihlaste se na této fb stránce.
A pokud máte chuť, nakrájejte si na misku jablíčka a podívejte se ještě tady na tento produkt:
Forever Aloe Berry Nectar. Spojení čistého gelu z rostliny Aloe Vera, brusinek a jablek z něj dělá silného pomocníka v péči o naše zdraví zvláště v době, kdy už jablka ze sklepa mizí nebo ztrácejí svou sílu.
Pro informace o Forever Aloe Berry Nectar klikněte ZDE.
Upozornění:
Článek obsahuje jen zlomek informací, jak mohou jablka prospět našemu zdraví. Tentokráte je zaměřený hlavně na trávicí soustavu. Postupně budou vznikat další. Budu vám vděčná za vaše připomínky i další podněty a odkazy na zajímavé informace.
Informace uvedené v článku nejsou lékařským doporučením. Jsou to jen podněty, které je třeba nechat projít vaší šedou kůrou mozkovou a v případě nemocí konzultovat s lékařem.
Zdroje informací:
1https://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/odkud-k-nam-prislo-jablko-a-proc-je-tou-nejlepsi-svacinou/
2 ČERVENÁ, D., ČERVENÝ, K.: Léčba výživou. Encyklopedie léčivých potravin. Neografie, a.s., Martin 1994. ISBN 80-851 68-54-3. Str. 57.
3Podle rozsáhlé studie v USA, která se zabývala příčinami onemocnění a úmrtí. MURRAY, CJ; Atkinson, BHALLA, K; at al. The state of US Health, 1990-2010; burden of deseases, injuries, and risk factors. JAMA. 2013. 310(6): 591-608. In: Greger
4VOJTÍŠEK, V.: Léčivé účinky zeleniny a ovoce. Slovenská jednotná charita.
5Podle výzkumů Dr. Gary Schwartze , In: ČERVENÁ, D., ČERVENÝ, K.: Léčba výživou. Encyklopedie léčivých potravin. Neografie, a.s., Martin 1994. ISBN 80-851 68-54-3. Str. 57.
Zdroje obrázků:
V náhledu: www.pixabay.com
V textu: vlastní fotografie – autor Bronya Gill
Napište si o e-book zdarma:
Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov \"volné radikály\" a \"antioxidanty\".
Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.
Bronya
Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?
Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.
Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.
Děkuji Vám za Vaši důvěru.