Máte skleslou náladu? Vyzkoušejte tuhle dobrotu: brazilské ořechy. Už jste o nich slyšeli?
Brazilské ořechy, neboli para ořechy, rostou na majestátných stromech v jihoamerických deštných pralesích v povodí řeky Amazonky. Ty stromy nesou název juvie ztepilá. Mohou dosahovat výšky až 60 metrů a jsou zvláštní tím, že se zpravidla nepěstují v kultuře.
Téměř všechny brazilské ořechy, které se k nám dostanou, pocházejí z divoce rostoucích stromů. A protože juvie jsou opravdu vysoké, nemohou se plody sklízet obvyklým způsobem. Je třeba čekat, až dozrají a samy spadnou na zem.
V tvrdé tobolce, která se podobá kokosovému ořechu, se ukrývá až 25 para ořechů. Každý z nich má svou vlastní skořápku a chutné, velmi výživné jádro.
Energetická hodnota 3 para ořechů je stejná jako hodnota jednoho řízku, ale výživová hodnota je mnohem vyšší.
Jádro obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin, 7 % sacharidů a kromě toho i vysoký obsah vitamínu B (B1, B2, B3), který je vyšší než v mase, mléku a vejcích. Působí skvěle na naši nervovou soustavu a jsou vhodné pro ty, kteří trpí depresemi, podrážděností, výpadky paměti nebo špatnou koncentrací.
Para ořechy obsahují i vitamíny A, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Před Vánocemi se dají v supermarketech sehnat nevyloupané para ořechy. Mají tu výhodu, že vydrží čerstvé až dva roky.
Vyloupnuté mají bílou až krémovou barvu a jemnou sladkou chuť. Dlouho ale nevydrží čerstvé a brzy žluknou. Pak bývají nepříjemně hořké.
Para ořechy můžeme jíst syrové nebo se dají upravovat v troubě, kde je pečeme 5 – 10 minut, až lehce zhnědnou, rozvoní se a získají příjemnou chuť.
Dr. Greger popsal výzkum1, který ukazuje, že jediná porce para ořechů dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi účinněji než dostupné léky a udržet ji nízkou i měsíc po konzumaci.
Návod na zdravější život díky para ořechům je naprosto jednoduchý: Stačí čtyři kousky za měsíc, aby se nám upravila hladina cholesterolu v krvi.
Ale pozor, u para ořechů neplatí pravidlo: „Čím více, tím lépe“. Protože obsahují až 25% nasycených mastných kyselin a velké množství selenia, nemělo by se jich konzumovat hodně.
Zaujalo vás vypravování?
Dejte mu svůj lajk, sdílejte a přidejte se do uzavřené fb skupiny Zdravěji. Najdete tam inspiraci ke zdravějšímu životu i podporu ostatních.
Obrázek – Pixabay.com
1Colpo E, Vilanova CD, Brenner Reetz LG, et al. A single consumption of high amounts of the Brazil nuts improves lipid profile of healthy volunteers. J Nutr Metab. 2013; 2013:1-7.
Zdroje:
PAMPALONA-ROGER, George: Encyklopedie léčivých potravin. Advent-Orion, Praha 2005. ISBN 80-7172-542-0; str. 54, 55.
GREGER, Michael: Jak nezemřít. Noxi, Bratislava 2017. ISBN 978-80-8111-390-1, str. 39.
Upozornění:
Napište si o e-book zdarma:
Neradi používáte cizí pojmy a slova, kterým nerozumíte? Já rozhodně! A tak jsem se vydala pátrat po obsahu slov \"volné radikály\" a \"antioxidanty\".
Jak se to odrazilo v mém životě? Přečtěte si v mém prvním e-booku, který jsem si sama pro sebe napsala. Budu šťastná, když přinese užitek i vám.
Bronya
Jak naložím s Vaší e-mailovou adresou?
Poskytnutím e-mailové adresy souhlasíte s občasným zasíláním novinek. O svou e-mailovou adresu nemusíte mít obavy, je u mě v bezpečí. Jsem sama správcem své e-mailové databáze a nikomu dalšímu Vaše osobní údaje neposkytuji.
Pokud si nepřejete ode mne dostávat žádnou poštu, můžete mi kdykoli napsat a Vaši adresu z databáze vymažu.
Děkuji Vám za Vaši důvěru.